Työhyvinvointi

Työuupumus on merkittävimpiä sairaspoissaoloja aiheuttavia ongelmia Suomessa tällä hetkellä. Joka neljäs työssäkävijä kärsii lievästä työuupumuksesta, vakava-asteisena sitä esiintyy muutamalla prosentilla. Muuttuva työnkuva, haasteet johtamisjärjestelmässä, jännitteet työpaikan sosiaalisessa ympäristössä ja epävarmuus omasta työstä tulevaisuudessa ovat omiaan kuormittamaan työntekijää. Pitkittynyt sairaspoissaolo herättää huolta työyhteisössä ja vaikeuttaa työryhmän toimintaa. Pahimmillaan työuupumus voi johtaa masennukseen tai muuhun mielialahäiriöön. Työterveyshuollon kautta työntekijän on mahdollista päästä Kelan kuntoutuspsykoterapiaan, mutta tämä vaatii B-lähetteen jota varten työntekijän tulee olla kolmen kuukauden hoitosuhteessa psykiatriin. Tämä jälkeenkin kuntoutuspsykoterapiaa haetaan Kelalta joka käsittelee hakemusta noin kuukauden.

Esimerkiksi SOK on tarjonnut viime aikoinaan työntekijöilleen mahdollisuutta lyhytterapeuttiseen interventioon nopealla aikataululla. 16 000€ panostus on tuonut satojen tuhansien eurojen säästön vähentyneinä sairaspoissaoloina. Puuttumalla työntekijän oireiluun jo varhaisessa vaiheessa, pysytään pitkällinen oireilu ja sairastuminen usein välttämään.

Kaappaus.PNG

Työntekijän työhyvinvointia tukeva psykoterapia

Työntekijän työssä jaksamista ja hyvinvointia tukeva yksilöpsykoterapia. Lyhytterapeuttisesta viitekehyksestä tapahtuva ratkaisukeskeinen lähestyminen työntekijän päivittäiseen jaksamiseen, jossa kartoitetaan

  • Tärkeimmät voimavarat ja jaksamista tukevat tekijät

  • Suurimmat kuormittava tekijät työssä ja työn ulkopuolella

  • Stressinhallinnan keinot ja niiden kehittäminen

  • Työn hallinta, priorisointi ja ajankäytön organisointi kustannustehokkaalla tavalla

Terapian tavoitteena on auttaa työntekijää saavuttamaan parempi työssäjaksamisen tasapaino ja hyvinvointi. Psykoterapian keinoin työntekijä pystyy löytämään ratkaisuja aikaisemmin ylitsepääsemättömiltä vaikuttaneisiin ongelmiin, tunnistamaan ja muuttamaan stressiä lisääviä kognitiivisia rakenteita ja lisäämään itsemyötätuntoa. Psykoterapian sisältöä ei rajoiteta, vaan siinä keskustellaan niistä asioista, jotka asiakas kulloisessakin elämäntilanteessaan kokee kaikista merkittävimmiksi, olivat ne sitten suoraan työhön liittyviä tai ei. Terapia voidaan sopia ennakolta pakettina, yleisesti 5-10 kertaa auttaa luomaan työkaluja, joilla asiakas pääsee eteenpäin ja pystyy saavuttamaan uuden tavan nähdä elämäntilanteensa. Terapia on mahdollista toteuttaa asiakkaan tiloissa, yrityksen tiloissa tai videoyhteyden välityksellä.

Lähteet:

https://www.tuni.fi/unit-magazine/artikkelit/joka-neljas-tyontekija-uupuu-onko-tyouupumus-uusi-normaali

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00681